Doc Lounge Stockholm
Past16/72013

Pojktanten

Ester Martin Bergsmark, 74 min, SwedenDenmark, 2012

Doc Lounge på Trädgården

Utomhusfestival

Doc Lounge Stockholm har längtat efter en utomhusfestival för film. Vi minns bakgårdsvisningar i Berlin och härliga filmfester på takterrasserna i New York. Varför ska Stockholm vara sämre? Nu ordnar vi tillsammans med Trädgården en fyradagarsfestival under Skanstullsbron 16-20 juli. Besökarna kommer bjudas på de bästa av de senaste årens svenska dokumentärer. Vi är även stolta över att förhandsvisa den hyllade The Source! Samt massa bra konst musik och cykling!

Tisdagen den 16 juli, Pojktanten
Genom att växla dokumentära bilder från ett samtal mellan regissören Ester Martin Bergsmark och författaren Eli Levén med iscensatta episoder ur en pojktants uppväxt berättar filmen en djupt personlig men också allmängiltig historia. Det handlar om att bli kategoriserad och att själv kategorisera. Filmen utgår ifrån sexualitet och kropp och ilska över förväntningar på vem man ska vara. Ester Martin Bergsmarks och Eli Levéns pojktant utmanar en tvåkönad värld de aldrig platsat i.

Pojktanten vann publikpriset och fick hedersomnämnande från juryn för Best Nordic Film vid Göteborgs filmfestival 2012 och Guldbaggenominerades för bästa dokumentärfilm 2012. Ester Martin Bergsmark, född 1982 i Stockholm, är dokumentärfilmsregissör och utbildad på dokumentärfilmslinjen på Biskops Arnö samt på Konstfack. Han vann en Guldbagge för dokumentären Maggie vaknar på balkongen 2008 som även fick hedersomnämnande på Tempo och CPH:DOX.

Konst: On Squirting av Pelle Kågerman är en videoinstallation där den Berlinbaserade sexaktivisten och lingvisten Laura Méritt berättar om kvinnlig utlösning. En slags dokumentär instruktionsvideo.
Pella Kågerman, född 1982 i New York, är konstnär, filmare och manusförfattare. Hon tar sin masterexamen från Kungliga Konsthögskolan 2014. Gjorde en av filmerna i det uppmärksammade feministiska porrfilmsprojektet Dirty Diaries och skriver just nu på ett manus till en utopisk zombiefilm.

Onsdagen den 17 juli, The Black Power Mixtape 1967-1975
En fascinerande berättelse om Black Power-rörelsens utveckling från slutet av 60-talet till mitten av 70-talet. Göran Olsson har gjort en djupdykning i SVT:s arkiv och hittat en guldgruva av glömda 16 mm-klipp. I filmen varvas svenska journalister som har rest till USA för att “skildra landet som det är” med resereportage från Harlem (turisterna varnas för att lämna bussen) och intervjuer med aktivister och teoretiker som Angela Davis och Stokely Carmichael.

The Black Power Mixtape vann två Guldbaggar för bästa musik och bästa klippning 2012. Filmen hade sin premiär på Sundance Film Festival 2011 och vann World Cinema Documentary Editing Award samt Best Foreign Film Award på PDX African American Film Festival. Göran Olsson, född 1965 i Lund, är filmregissör. Han var filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet 1999-2002, grundade produktionsbolaget Story AB och var redaktör för SVT:s kortfilmsmagasin Ikon. Bland hans filmer märks Fuck you, fuck you very much om Leila K, och Am I black enough for you om Billy Paul.

Konst: Ett nytt performance av Roxy Farhat och Kakan Hermansson. Verket kommer delvis att bygga på tal av Angela Davis och är just nu under produktion.

Roxy Farhat, född 1984 i Teheran, Iran, är en video- och performancekonstnär och regissör vars konst behandlar ämnen som genus, migration/integration, klass och etnicitet. Hennes arbeten har ofta en självbiografisk grund och använder humor och populärkultur för att belysa och bryta normer. Hon har en kandidatexamen från Konstfack och en New Genres Master of Fine Arts från UCLA, Los Angeles.

Kakan Hermansson, född 1981 i Lund, är konstnär, programledare, dj och klubbarrangör. Som konstnär arbetar hon i keramik, video och performance och intresserar sig för frågor kring genus, klass, sexualitet och etnicitet. Hon har en magisterexamen från Konstfack.

Musik: Nathan Hamelberg spelar protestmusik fram till kl 23.

Torsdagen den 18 juli, The Source Family
Det är 1971 och alternativ livstil och nya religioner är på uppgång. Source-familjen är en “stam i Vattumannens tecken”, en hemlighetsfull grupp av hundrafyrtio ungdomar som strosar längs Los Angeles gator i färgglada dräkter. De är anhängare till den andliga ledaren Fader Yod, en man med fjorton hustrur och ett eget psykedeliskt rockband. Maria Demopoulos och Jodi Willes dokumentär skildrar en tid då det kollektiva fick stå före individen. Genom användandet av arkivbilder, hemmainspelningar och ljudupptagningar fungerar filmen som en personlig guidning till en av 70-talets motrörelser.

The Source Family hade sin premiär på SXSW, visas nu på biografer över hela USA och har hyllats av amerikansk media. Maria Demopoulos är regissör. Jodi Wille är filmare, redaktörer och fotograf som länge jobbat med att dokumentera amerikanska subkulturer.

Konst: Klockan 18.30 visar vi Orbital Re-Enactments av Joanna Lombard. Filmen utgår från minnen, konstnärens egna och andras, och återuppspelas i fyra scener som är inspirerade av hennes uppväxt på 70-talet i progg- och hippierörelsen. Berättelserna behandlar relationen mellan barn och vuxna. Barnen är fria individer som måste ta egna beslut, de vuxna är gränsöverskridare som beter sig som barn. Barnen lämnas ifred och lever sitt eget liv…
Joanna Lombard, född 1972 i Alger, Algeriet, är konstnär och filmare. Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2010 och har ställt ut på bland annat Tensta Konsthall, Kunsthal Charlottenborg och Palais de Tokyo i Paris.

Snacks: Smaka på lite ätbar växtlighet. Konstduon Ta Till Vara-verkstaden är på plats och premiärlagar en ny succérätt!

Musik: Per Nyström och Zara Arrehed (Klubb M/S) spelar psykedelisk musik fram till kl 23.

Lördagen den 20 juli, Moon Rider
Dagen innan Tour de France avslutas är det dags för den svensk-danska regissören Daniel Denciks första fullängdsdokumentär. Filmen följer cyklisten Rasmus Quaades fysiska och psykologiska kamp och visar hur han hanterar tvivel, fruktan och dödslängtan, men skildrar även euforin över att vara i den yttersta världseliten. Kameravalet (Super 8/ hjälmkamera) och det långsamma berättartempot gör att dokumentären placerar sig långt från det vanliga idrottsrapporterandet och istället blir en filosofisk skildring över meningen med livet.

Daniel Dencik, född 1972 i Stockholm, är klippare, författare och dokumentärfilmsregissör. Han har tidigare vunnit pris vid Jerusalems filmfestival och Best International Documentary Editing vid Edge Awards 2011 för Into Eternity. Just nu visas hans senaste dokumentär Expeditionen till världens ände på filmfestivaler världen över.

3 x cykeltävlingar: FixedUltrasCK & WHC Presenterar tillsammans Doc Lounge: SlumpKatten (Alleycat), samling och registrering för tävling kl 12.00. Start 12.15. Trackstand och Footdown tävling efter racet.