Mercy Mercy - Adoptionens pris
Förfilm: Kortfilmen Cotton Dancers
Vår andra film i höst är en högst aktuell dokumentär om den allt snabbare växande adoptionsindustrin. Filmen ger en unik inblick i processen att från ett rikt västland adoptera barn från tredje världen. Ett närgånget porträtt av samtliga inblandade. Två familjer från helt olika världar vars drömmar och förhoppningar kolliderar och i slutänden går ut över barnen. En viktig och drabbande film. Som förfilm visar vi prisvinnaren Cotton Dancers och med oss har vi även 25 gratis-ex av tidskriften Re:public.
Två familjer i var sin ände av adoptionsprocessen: ett etiopiskt par som önskar säkra framtiden ekonomiskt för två av sina barn och ett danskt par som önskar att förverkliga drömmen om att få bli föräldrar. Konsekvenserna blir ödesdigra då adoptionsbyrån inte förmår förmedla respektive familjers väldigt olika förväntningar.
I Mercy Mercy följer vi processen på nära håll och ställs inför svåra etiska och politiska dilemman. I Etiopien ökar mängden adoptionsbyråer lavinartat. Det har blivit en industri där det finns mycket pengar i omlopp och barn har blivit en hårdvaluta gentemot barnlösa, västerländska familjer som önskar sig en familj. Enligt Unicef finns det 135 miljoner föräldralösa barn i världen varav 5.2 miljoner i Etiopen. Dock skriver Unicef att det enbart är 13 miljoner av dessa barn som mist båda sina föräldrar och att 95% av alla barnen är över fem år gamla. Adoption är en komplex fråga både etiskt, politiskt och emotionellt. Filmen ger bara ett exempel på hur det kan gå till och kommer inte med några givna svar men är en nog så viktig tankeställare som väcker frågor och är ömsom hjärtevärmande och hjärteslitande.
Förfilm: Kortfilmen Cotton Dancers i regi av Jessika Jankert är en kort studie av en arbetsprocess som framstår som både monotom och kreativ, där gränsen mellan handarbete och industriproduktion är hårfin. Filmen är inspelad i den lilla byn Heggodu, i södra Indien. där en ekologisk textilfabrik har byggts upp för att ge sysselsättning åt kvinnorna. Här görs allting för hand och varje moment har sin rytm, sitt rörelsemönster, sin färg och form. Filmen vann Doc Lounge pris på festivalen Frame 2013. Regi : Jessika Jankert. Längd 6 min. År 2013.
Extra: Samhällstidskriften Re:publics senaste, feta dubbelnummer kommer att finnas att få gratis till dom 25 första besökarna!