Milkbar
När kommunismen föll 1989, och barerna blev privatägda så tog Danuta Juz över "Bar Bywalec" i Wroclaw, Polen. Nu har 16 år passerat och Polen går fortfarande genom enorma strukturella förändringar. Men i Danutas bar står tiden stilla. Sida vid sida med sin assistent driver hon baren och försöker hålla den nya marknaden utanför dörren. Men baren är också en bro mellan det gamla och det nya samhället.
Det här är historian om två envisa damer som driver en polsk mjölkbar, en restaurang från en annan tid. Mjölkbarerna serverar vällagad traditionell mat. Priserna är låga och kunderna många. Men kan ett koncept från den kommunistiska eran överleva i dagens samhälle? Utav polens 25 000 mjölkbarer, återstår 140 stycken.
Efter kommunismens fall privatiserades de statligt ägda mjölkbarerna. Danuta Dzius såg chansen och tog över Bar Bywalec. Tillsammans med hennes allt-i-allo, Dzitka Monasterska, försöker de hålla stånd mot den liberala marknad som rusar förbi utanför. Bar Bywalec kan inte överleva utan de statliga subventionerna men de påtvingade reglerna är strikta. Danuta och Dzitka sitter sida vid sida i deras lilla kontor och kalkylerar maximalt tilllåtna vinster för varje rätt. De grälar som ett gammalt par, röker cigaretter, dricker ändlösa kopppar te och skickar sina beställningar.
I Bar Bywalec sitter hemlösa jämsides med medelklassfamiljer och gamla damer delar bord med byggnadsarbetare. Danuta och Dzitka behandlar alla sina kunder lika och de lyfter sällan ett ögonbryn. Danuta villl renovera baren men det är kostsamt och köksutrustningen är gammal. En del säger att tiden har runnit ut för mjölkbarer. Men Danuta håller inte med.
”Varför kan det inte finnas mjölkbarer runt hela världen?”