Doc Lounge Lund
Past13/92011

Rabbit á la Berlin

Bartek Konopka, 51 min, Poland, 2009

Rabbit á la Berlin

Det blir Berlinmuren, kaniner, internationellt regissörsbesök, prisutdelning och en tysk gammal goding till förfilm.

Liksom förra året slår vi oss samman med Lunds arkitekturfilmfestival ArchFilmLund och bjuder på en helkväll i arkitekturens tecken. Denna gång med Tema Berlin.

SAMTAL: Filmens regissör gästar oss för samtal efter filmen.

FÖRFILM: Oscarsbelönade Schwartzfahrer av Pepe Danquart ( 1994, Tyskland 12 min )

DJ: Arkitekten och dj:n Jon Cederberg tonsätter kvällen.

EXTRA: Prisutdelning av ArchFilmLunds pris för bästa film GuldbågenNär berlinmuren restes 1961 påverkades inte bara människor. Mellan murarna, i ingenmansland, blev en flock kaniner fängslade i hela 28 år. Det fredade grönområdet var ett paradis för djuren som snabbt förökade sig och levde ett liv fritt från rovdjur och människor. När berlinborna uppmärksammade deras öde blev kaninen en symbol för frihet och självständighet.

Bartek Konopkas lysande pseudodokumentär, som blev Oscarsnominerad 2010, är egentligen en briljant och rolig saga där vi får betrakta världen ur kaninernas synvinkel. Kaniner som inte bryr sig om historien men ändå inte kan undkomma den.

Bartek Konopka använder sig av arkivfoton och samtalar med människor som kommer ihåg Berlinkaninerna. Den för polska TV-tittare välkända naturfilmsspeakern Krystyna Czubówna förklarar med sin lugna röst kaninernas enastående reproduktionsförmåga och vi får till och med titta in i kaninhålen. Den slutsats som kan dras av den lustiga historien är förvisso inte särskilt rolig: Kaninernas känsla av säkerhet innanför muren var samma slags illusion som miljontals människor levde i. Murens fall visar sig bli en katastrof för dessa sympatiska djur, det är slut på kaninernas ”stat i staten” och de kastas ut i en fientlig värld där man inte längre kan vara säker på någonting.

Kanin à la Berlin är en av de polska filmer som uppmärksammats mest ute i världen på senare år, inte bara på grund av Oscarsnomineringen, utan framför allt för sättet att betrakta historien: ironiskt och egensinnigt men märkligt träffande i sin originalitet.