The Black Power Mixtape 1967-1975
Utomhusfestival
Doc Lounge Stockholm har längtat efter en utomhusfestival för film. Vi minns bakgårdsvisningar i Berlin och härliga filmfester på takterrasserna i New York. Varför ska Stockholm vara sämre? Nu ordnar vi tillsammans med Trädgården en fyradagarsfestival under Skanstullsbron 16-20 juli. Besökarna kommer bjudas på de bästa av de senaste årens svenska dokumentärer.
En fascinerande berättelse om Black Power-rörelsens utveckling från slutet av 60-talet till mitten av 70-talet. Göran Olsson har gjort en djupdykning i SVT:s arkiv och hittat en guldgruva av glömda 16 mm-klipp. I filmen varvas svenska journalister som har rest till USA för att “skildra landet som det är” med resereportage från Harlem (turisterna varnas för att lämna bussen) och intervjuer med aktivister och teoretiker som Angela Davis och Stokely Carmichael.
The Black Power Mixtape vann två Guldbaggar för bästa musik och bästa klippning 2012. Filmen hade sin premiär på Sundance Film Festival 2011 och vann World Cinema Documentary Editing Award samt Best Foreign Film Award på PDX African American Film Festival. Göran Olsson, född 1965 i Lund, är filmregissör. Han var filmkonsulent vid Svenska Filminstitutet 1999-2002, grundade produktionsbolaget Story AB och var redaktör för SVT:s kortfilmsmagasin Ikon. Bland hans filmer märks Fuck you, fuck you very much om Leila K, och Am I black enough for you om Billy Paul.
Konst: Ett nytt performance av Roxy Farhat och Kakan Hermansson. Verket kommer delvis att bygga på tal av Angela Davis och är just nu under produktion.
Roxy Farhat, född 1984 i Teheran, Iran, är en video- och performancekonstnär och regissör vars konst behandlar ämnen som genus, migration/integration, klass och etnicitet. Hennes arbeten har ofta en självbiografisk grund och använder humor och populärkultur för att belysa och bryta normer. Hon har en kandidatexamen från Konstfack och en New Genres Master of Fine Arts från UCLA, Los Angeles.
Kakan Hermansson, född 1981 i Lund, är konstnär, programledare, dj och klubbarrangör. Som konstnär arbetar hon i keramik, video och performance och intresserar sig för frågor kring genus, klass, sexualitet och etnicitet. Hon har en magisterexamen från Konstfack.
Musik: Nathan Hamelberg spelar protestmusik fram till kl 23.