There Once Was an Island: Te Henua e Nnoho
Säsongsöppning!
En film om hur klimatförändringarna drabbar en ö, ett folk och en kultur i Stilla havet.
SAMTAL EFTER FILMEN:Tommy Claesson, docent i geologi vid Linnéuniversitetet talar med oss efter filmen och ställer oss frågan: varför det regnar det så jäkla mycket i Sverige? Vad det är som orsakar dessa kraftiga regn med översvämningar, jordskred och annan förstörelse, som vi så ofta läser om nu för tiden? Finns det ett samband mellan orkaner i Mexikanska golfen och våra höststormar? Har jorden upplevt något liknande tidigare? Intressanta, komplexa och aktuella frågor som många forskare brottas med.
Mer om filmen:
Klimatförändringens konsekvenser är högst påtagliga för de 400 boende på en av Papua Nya Guineas små atoller. Takuu håller bokstavligen talat på att sjunka i Stilla havet. Vågorna gnager sönder stränderna och sköljer upp genom hus och trädgårdar. Regeringen erbjuder ersättningsmark på fastlandet, men öbefolkningen tvekar inför att behöva ge upp sitt sätt att leva och sätta den 1200-åriga kulturen och det egna språket på spel. Många vill därför stanna och kämpa. Frågan är bara om det är en kamp som går att vinna. Briar March har under fyra år följt öbefolkningens öden. Resultatet är en film om vad som gör oss till dem vi är, och vad vi har att förlora i klimatförändringens spår.
Visningen är ett samarbete med Kalmar Konstmuseum, Doc Lounge Kalmar, Linnéuniversitetet, Reaktor Sydost och Studieförbundet Bilda.
Varmt välkomna!