Weapon of War
En kväll om våldtäkt som vapen och om krigets psykologi. Vad gör en till synes evig krigssituation med människorna som har den som sin vardag?
SAMTAL: Jesper Bengtson chefredaktör på tidningen OmVärlden modererar ett samtal med bland andra fredsforskaren Maria Eriksson-Baaz och Jeanne Masimango, projektledare, om våldtäkter som krigsstategi. Mer info snart.
FOTOGRAFI: Vi visar fotografier av Sandra Åslund från en resa till Demokratiska Republiken Kongo i samband med en workshop i hivprevention för kvinnoorganisationen ASOV.
LIVE: Diagnos
Varhelst krig bryter ut- historiskt liksom idag- har män med gevär våldtagit och förgripit sig på försvarslösa individer. Under de decennier av konflikt som drabbade Demokratiska republiken Kongo tror man att hundratusentals kvinnor och flickor blivit brutalt våldtagna. I dokumentären försöker filmskaparna förstå vad som ligger bakom detta beteende. I filmen möter man både förövare, offer och de som – i motvind – försöker utbilda miliserna för att åstadkomma en förändring. En före detta rebell, som lider av post traumatisk stress, bestämmer sig för att göra upp med sitt förflutna genom att söka han upp ett av sina offer i ett försök att få förlåtelse. Vi möter även Kapten Basima som arbetade som präst i Kongos armé. Han konfronterar många gärningsmän för deras våldtäkter, och uppmanar dem till förändring.
Efter filmen ordnar vi och OmVärlden ett samtal om våldtäkt som krigsstrategi. Jepser Bengtsson, chefredaktör på OmVärlden modererar och Maria Eriksson-Baaz är en av paneldeltagarna.
Maria Eriksson-Baaz: Maria Eriksson-Baaz är forskare vid Nordiska Afrikainstitutet (NAI), Uppsala och vid institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet. Hennes forskningsområden är afrikansk politik, säkerhet och utveckling, postkolonial teori och gender. Hon har under senare tid fokuserat på maskulinitet, militarisering och säkerhetssektorreform, och bland annat skrivit den uppmärksammade SIDA-rapporten The complexity of violence där hon och Maria Stern menar att trots stigmatisering och kulturellt tabu har våldtäkt kommit att användas som en överlevnadsstrategi i Kongo.
Jeanne Masimango är projektledare på Noaks Ark och RFSU Stockholmoch jobbar med migrant- och Kongoprojekt. I grunden är hon sexuallupplysare och i Kongo har hon utbildat hiv- och genusinformatörer (präster, lärare, kvinnogrupper, ungdomsledare). Nu planerar hon en utbildning för soldater (bland annat kapten Bisimwa som förekommer i filmen) i Östra Kongo.
Under kvällen kommer även Kvinna till kvinna finnas på plats i lokalen och informera om sitt arbete i Kongo. Kvinna till kvinna är en förening som stöder kvinnors organisering i konfliktområden. www.kvinnatillkvinna.se
Presenteras i samarbete med tidningen OmVärlden, Stockholm stads kulturförvaltning, Södra Teatern och Folkuniversitetet.